
Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik (Resmî Gazete Tarihi: 09.11.2018 Resmî Gazete Sayısı: 30590) uyarınca;
- ALES’ten en az 70, Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından en az 50 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak gerekir.
- Lisans mezuniyeti notunun hesaplanmasında kullanılacak 4’lük ve 5’lik not sistemlerinin 100’lük not sistemine eşdeğerliği Yükseköğretim Kurulu kararıyla belirlenir.
- Sınav jürisi; başvuran adaylar arasından ilan edilen kadro sayısının on katına kadar adayı, ALES puanının % 60’ını ve yabancı dil puanının % 40’ını dikkate alarak belirler ve ilan eder.
- ALES puanının % 30’unu, lisans mezuniyet notunun % 30’unu, yabancı dil puanının % 10’unu ve giriş sınavı notunun % 30’unu hesaplayarak ilan edilen kadro sayısı kadar adayı başarı sırasına göre belirler. Değerlendirme puanı 65 puanın altında olanlar sınavlarda başarısız sayılır.
Örnek olarak; Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin Öğretim Elemanı alımına ilişkin 04.10.2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ilanına bakarsak;
BİRİM | BÖLÜM/ ANABİLİM PROGRAM | UNVAN | ADET | ALES | Y. DİL | AÇIKLAMA |
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi | İktisat | Araştırma Görevlisi | 1 | 70 | 50 | İktisat lisans mezunu olmak, İktisat Anabilim Dalına bağlı programların birinde tezli yüksek lisans yapıyor olmak. |
İlanda açıklamalarda mezuniyet bölümü olarak “İktisat bölümü” belirtilirken ayrıca “İktisat Anabilim Dalına bağlı programların birinde tezli yüksek lisans yapıyor olmak” şartı konulmaktadır. (Diğer taraftan Kentleşme ve Çevre Sorunları Anabilim Dalı’na araştırma görevlisi ilanı; sadece Kentleşme ve Çevre Sorunları Anabilim Dalı’nda lisansüstü eğitim yapıyor olmak şartı ile çıkabileceği gibi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanından lisansüstü eğitim yapıyor olma şartı ile de çıkabilir.)
Araştırma görevlisi olabilmek için lisansüstü eğitim yapıyor olmak zorunluluktur. Bazı ilanlarda sadece yüksek lisans ya da sadece doktora yapıyor olmak şartı konulurken, bazılarında ise her ikisini de kapsayan şekilde “lisansüstü eğitim yapıyor olmak” şartı konulabilir.
ALES puanının % 60’ı ve YDS veya eşdeğer sınavların puanının % 40’ı hesaplanarak ilk 10’a giren adaylar belirlenmektedir. Sınava gireceklerin belirlendiği bu aşamada “lisans not ortalaması” dikkate alınmamaktadır. Örneğimizde ise liste aşağıdaki gibidir.

İlk 10’a giren adaylar için son aşama “yazılı sınav” aşamasıdır. (“Öncelikli Alanlardaki Araştırma Görevlisi” giriş sınavı sözlü olarak yapılır.). Dolayısıyla hiçbir aşamada “sözlü” sınav yoktur. Bu aşamada sıralama için kullanılan oranlar değişmektedir. Bu nedenle ilk sıralama ile nihai sıralama arasında farklılıklar olacaktır. Değerlendirme puanı 65 puanın altında olanlar sınavlarda başarısız sayılır. Son evrede ALES puanının % 30’u, lisans mezuniyet notunun % 30’u, yabancı dil puanının % 10’u ve giriş sınavı notunun % 30’u alınarak değerlendirme puanı hesaplanmaktadır. İlk sıralamada kendine yer bulamayan lisans mezuniyet notu burada önemli hale gelmektedir.
Aşağıdaki tabloda da göreceğiniz gibi EG**** KA********** isimli adayın ALES puanı 92.8952, ALES puanının % 30’u 27,8686 yabancı dil puanı 77,50, yabancı dil puanının % 10’u 7,75; lisans mezuniyet notu 97,430, lisans mezuniyet notunun % 30’u 29,229; sınav notu 58, sınav notunun % 30’u 17.400’dür. Toplam puanı 82,248’dir.
Adayın ilk sıralamada 3. olduğu da görülmektedir.

Kapak Fotoğrafı: Anadolu Ajansı