Haber Analiz | Çin ve Rusya’nın Gerçekleştirdiği Ortak Tatbikat

Ahmet Çağrı Soylu

Dış Politika Araştırmacısı

Haber

Çin ve Rusya “Sınır Savunma İşbirliği-2024” adı altında ortak bir tatbikat gerçekleştirdi. (PLA Daily, 03.07.2024)

POLSAM Haber Analizi

Çin ordu gazetesi PLA Daily’nin haberinde Çin ve Rusya askeri birliklerinin 26 Haziran’da Amur Nehri üzerindeki Heylongciag Köprüsü’nde terörle mücadele tatbikatı yürüttüğü belirtildi.

Bu tatbikat, teröristlerin terör faaliyetlerinde bulunmak üzere sınırı geçme girişiminde bulundukları bir senaryoya dayanıyor. Bu senaryo doğrultusunda Çin ve Rus tarafları, havadan keşif, yüzey müdahalesi ve kıyıda pusu kurma yoluyla ilgili alanları kuşatma ve ele geçirme operasyonları uyguluyor. Bu tatbikat ile  terörle mücadelede istihbarat paylaşımı ve operasyonel koordinasyonun güçlendirilmesinin amaçlandığı belirtilirken iki ülkenin de terörle mücadelede ortaklığı önemsediğinin ve terörizme, ayrımcılığa ve aşırıcılığa karşı beraber hareket edileceğinin mesajı vurgulanmıştır.

Bu tatbikatın 23 Haziran’da Rusya’ya bağlı Dağıstan Özerk Cumhuriyeti’nde gerçekleşen ve 21 kişinin ölümüne sebep olan terör saldırısından kısa bir süre sonra yapılması dikkat çekici bir gelişmedir. Rusya’da son zamanlarda artan terör saldırılarından sonuncusu olan, bir sinagogu ve iki kiliseyi hedef alan bu saldırıda on yedisi polis, beşi sivil yirmi iki kişi hayatını kaybetmiş, 5 saldırgan ise öldürülmüştü. Bundan önce 22 Mart’ta Moskova’da bir konser salonunda başka bir terör saldırısı gerçekleşmiş, bu saldırı sonucunda 144 kişi yaşamını yitirmişti. Bu terör saldırılarından ciddi anlamda endişelenen Rusya Federasyonu düzenlenen bu tatbikatlarla terörle mücadelede daha etkili yollar bulmak için çeşitli çalışmalarda bulunmaya çalışmaktadır. Bu sayede gelecek potansiyel terör saldırılarının önü alınabilecek, oluşması muhtemel zaafiyet minimum seviyelere inebilecektir.

Çin ve Rusya’nın terörle mücadele konusunda düzenlediği ilk tatbikat bu tatbikat değildi. Daha önce 2019 yılında Halkın Silahlı Polis Gücü,  Rusya’da Rus Ulus Muhafızları ile ortak bir tatbikatta bulunmuştu. Tüm bunlar gösteriyor ki hem Rusya Federasyonu hem de Çin Halk Cumhuriyeti terörle mücadelede birbirleri ile olan ortaklığı önemsiyor, bunun gelişmesi için çeşitli çabalarda bulunuyorlar.

Çin ve Rusya birliklerinin 26 Haziran’da düzenlediği terörle mücadeleye yönelik ortak tatbikat tarafların teröre karşı olan duruşlarında birbirlerinden destek almaya yönelik isteklerini ortaya koymuştur. Bu tatbikatın Dağıstan’da gerçekleşen terör olaylarından sonra meydana gelmesi Rusya’nın potansiyel terör olaylarına yönelik önlem alma ihtiyacı hissettiğini göstermiş, aynı zamanda bu konularda benzer hassasiyetlere sahip olan Çin Halk Cumhuriyeti ile ortak çalışması da ikili ilişkilere verdiği önemi gözler önüne sermiştir. Benzer bir ortak tatbikatın 2019 yılında Rusya’da gerçekleşmesi, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen tatbikatın bir ilk olmadığını, dolayısıyla benzer tatbikatların ilerleyen zamanlarda da geliştirilebileceğinin habercisi olmuştur.

Kaynakça

Abay, E., & Chirciu, D. (2024). Rusya’nın Dağıstan bölgesindeki saldırılarda ölenlerin sayısı 21’e çıktı. Anadolu Ajansı. https://www.aa.com.tr/tr/dunya/rusyanin-dagistan-bolgesindeki-saldirilarda-olenlerin-sayisi-21-e-cikti/3257399

Li, X. (2024). China-Russia “Border Defense Cooperation-2024” joint exercise held. PLA Daily. http://eng.chinamil.com.cn/CHINA_209163/TopStories_209189/16321038.html

Yılmaz, S. (2024). 3 SORUDA-Moskova’daki terör saldırısının arka planı. Anadolu Ajansı. https://www.aa.com.tr/tr/analiz/3-soruda-moskovadaki-teror-saldirisinin-arka-plani/3173296

Yazar Ahmet Çağrı Soylu

Diğer Yazımız

DONALD TRUMP’IN KANADA VE GRÖNLAND SÖYLEMLERİ BAĞLAMINDA ARKTİK JEOPOLİTİĞİ

Muhammed Nurullah Ketkanlı Balkan Çalışmaları Uzmanı Giriş Donald Trump’ın Grönland’ı satın almayı öneren çarpıcı açıklamaları, …